Builders in beeld - Bart Silven
15 januari 2024

Builders in beeld - Bart Silven

Builders in beeld: Bart Silven

Bij Build Finance staat een team van enthousiaste financiële en vastgoedprofessionals dagelijks voor u klaar. In de rubriek ‘Builders in beeld’ stellen we ze graag aan u voor. Dit keer: Bart Silven, investment analyst.

Hoe lang werk je al voor Build Finance?
“Ik werk sinds september 2021 bij Build Finance. In de zomer van dat jaar zocht ik een passende stage om mijn Master Business Analytics, specialisatie Optimization of Business Processes, aan de VU in Amsterdam af te ronden. Met mijn afstudeerstage wilde ik graag op een data gedreven manier bedrijfsprocessen optimaliseren bij een financiële organisatie. Op die manier zou ik mijn liefde voor de vakgebieden finance en data analytics mooi kunnen combineren.

Toen ik mijn vraag voorlegde aan een van de eigenaren van Build Finance werd er gelijk enthousiast gereageerd. Build Finance was net een paar maanden daarvoor opgericht. Daardoor was er grote behoefte aan het optimaliseren van bedrijfsprocessen door middel van data analytics. Ik heb vervolgens machine learning-modellen gebouwd, waarmee Build Finance betalingsachterstanden in het Nederlandse buy-to-let segment kan voorspellen.

Mijn afstudeeropdracht werd beloond met een 8,5 én een fulltime baan. Het werd namelijk al snel duidelijk dat Build Finance nog zoveel verder kan groeien op het gebied van data-gedreven besluitvorming. Het leek mij enorm interessant om daar een steentje aan bij te dragen.”

Wat vind je leuk aan je werk?
“Als investment analyst ben ik verantwoordelijk voor het automatiseren van bedrijfsprocessen, het analyseren van data op portefeuille- en leningniveau en het opstellen van beleggersrapportages. Ook onderhoud ik contact met beleggers (lees: funders) van Build. Wat ik leuk vind aan mijn werk is dat er altijd mogelijkheden zijn om bedrijfsprocessen door middel van data efficiënter te maken. Niet alleen voor mezelf, maar voor het hele team. Door middel van een handige programmeer- of analytics-tool kun je bij veel processen enorm veel tijd besparen.”

Welke eigenschappen komen hierbij van pas?
“Het opdoen en onderhouden van domeinkennis is denk ik het belangrijkst. Met de juiste domeinkennis begrijp je alle data met betrekking tot buy-to-let hypotheken immers veel beter, waardoor je beter in staat bent om bedrijfsspecifieke vraagstukken snel op te lossen. Daarnaast vind ik het ook heel belangrijk om initiatief te tonen en om het lef te hebben om mezelf af en toe in het diepe te gooien. Als ik denk dat ik een oplossing heb voor een bepaald probleem laat ik zien waarom een bepaalde oplossing wel of juist niet kan werken.”

Waar ben je op dit moment mee bezig?
“Momenteel maak ik een forecast tool voor onze commerciële pipeline met behulp van Python en Excel. Op basis van onze historische data en conversies probeer ik voorspellingen te doen over de hoeveelheid en omvang (lees: bedragen) van de leningaanvragen die ongeveer per maand gaan binnenkomen.”

Waar krijg je energie van of ben je trots op?
“Ik vind het leuk als ik data-gerelateerde processen zodanig kan automatiseren dat het hele team er direct profijt van heeft. Het geeft me voldoening als ik zie dat mijn collega’s door automatisering sneller kunnen schakelen en veel tijd besparen op voorheen tijdrovende taken. Dit levert niet alleen meer efficiëntie op, maar geeft ook meer werkplezier!”

We use cookies and similar techniques to help you better and more personally. If you continue on our website we will assume that you are happy with it. Do you want to know more? Then read our privacy policy.